Jump to content
Sign in to follow this  
Know.

Epistolele unei iubiri

Recommended Posts

Deadwood, Septembrie 1880,

Dragă Janey,

A sosit astăzi o scrisoare de la tăticul tău, Jim, însoțită de o nouă fotografie de-a ta. Aniversarea ta cade la sfârșitul acestei luni. Vei împlini 7 ani. Iubesc această fotografie a ta în care ai ochii și fruntea tatălui tău, partea de jos a feței, gura și părul fiind însă ale mele. Expresia ochilor tăi albaștri, cu gene lungi și negre, este exact aceea a tatălui tău.

Este bine că nu ești nevoită să frecventezi o școală publică. Ai șansa de a avea lângă tine un om asemenea căpitanului O’Neil, care îți dă orice ai nevoie. M-am bucurat tare mult, dragă Janey, să aflu că ești la bordul unui vas, împreună cu tăticul tău Jim, având un preceptor numai al tău și haine frumoase, și învățând să cânți la pian. Fii bună cu el, draga mea, și iubește-l, mai ales pentru tot ceea ce a făcut el pentru tine. A

tunci când ți-a spus să îți scrii numele pe scrisoarea pe care mi-a trimis- o, a fost fără îndoială un gest amabil din partea lui. Ai un scris atât de frumos, încât mă faci să mă simt rușinată de propriul meu scris. Fotografia ta mi-a amintit toți anii petrecuți alături de tatăl tău, făcându- mă să îmi aduc aminte cât eram de geloasă pe el. Am chef să îți scriu în seara aceasta despre el, și bineînțeles îți voi mărturisi despre el lucruri pe care tu ar trebui să le cunoști.

L-am întâlnit pe James Butler Hickok, „Wild Bill”, în 1870, în apropiere de Abilene, Kansas. Auzisem că o bandă de proscriși se pregătea să îl ucidă. Nu puteam merge până la locul unde se afla calul meu, m-am cățărat mai bine de o milă în mâini și pe genunchi, i-am ocolit pe proscriși și am izbutit în cele din urmă să ajung la cabana unde el urma să își petreacă noaptea. L-am avertizat, după care mi-a spus să stau ascunsă în cabană în timp ce el a ieșit afară să îi înfrunte pe bandiți. În urma schimbului de focuri, a fost atins și s-a prăbușit.

Era numai un truc, el fiind doar ușor zgâriat la frunte de un glonț. Bandiții l-au văzut însă căzând și, la lumina chibriturilor, s-au apropiat de el pentru a se convinge că era mort. Și atunci Bill s-a ridicat în picioare și, servindu-se de cele două pistoale de care nu se despărțea niciodată, i-a ucis pe toți. I-a ucis cu rapiditate, fără să ochească. De fapt, el nu ochea niciodată, pur și simplu scotea pistolul și trăgea imediat, din reflex.

Trăgea numai pentru a se apăra, nicidecum pentru a ucide. Însă nu rata niciodată. Era extraordinar de sigur pe el. I-am îngrijit mai multe zile rana, iar apoi, pe drumul spre Abilene, i-am întâlnit pe reverenzii Warren și Sipes care ne-au cununat. Sunt convinsă că multă lume se îndoiește de aceste lucruri, dar voi avea grijă să îți las o grămadă de dovezi că ne-am căsătorit. Tu nu ești o bastardă, Janey dragă!

Îmi este rușine de acest scris, dar nu pot proceda mai bine. Trebuie să îți vorbesc despre acest certificat al nostru de căsătorie. Tatăl tău avea intenția de a-l transforma într-unul adevărat, tipărit. Nu a mai apucat însă să o facă. Într-o bună zi însă voi reglementa această treabă așa cum ar fi vrut-o el. Chiar și după ce o voi face, te rog, dragă Janey, să-l păstrezi oricum pe cel pe care îl ai acum. Chiar dacă nu arată atât de frumos pe cât poate că ți-ai fi dorit tu, este singurul pe care reverendul Warren și reverendul Sipes îl puteau furniza de acolo de unde se găseau ei, atât de departe de civilizație.

Vei mai găsi în album și o fotografie a părinților tatălui tău, precum și un ac de aur, în formă de potcoavă, care a aparținut mamei tatălui tău. El este cel care mi le-a dăruit. Ai mare grijă de ele, draga mea! Și apoi, ele sunt atât de vechi, că vor avea valoare de suvenir atunci când tu vei fi bătrână. Arma pe care o păstrez pentru tine mi-a fost dăruită de tatăl tău. Inelul pe care mi l-a dăruit a fost cumpărat pe post de inel de căsătorie. Ți-l voi dărui, de asemenea, împreună cu alte comori. El a fost cumpărat la Abilene, Kansas, în perioada când eu eram cu el….

…Tatăl tău m-a iubit nu atât pentru mine, cât pentru faptul că eram mama ta, dragă Janey. Această primă fotografie a ta, pe care tăticul tău Jim mi-a trimis-o, tatăl tău [Bill Hickok – nota noastră, n.n.ș o voia atât de mult. I-am satisfăcut dorința și i-am dat-o. O avea în buzunarul hainei în ziua în care a fost ucis….

…Tatăl tău nu era un vorbăreț și un flecar asemenea lui Bill Cody. Lui Buffalo Bill îi plăcea să înșire tot soiul de laude, fantasme, închipuiri și minciuni gogonate. Nu și lui Bill Hickok. Acesta era făcut dintr-un alt aluat, dragă Janey, chiar dacă cei doi erau prieteni. Tatăl tău era mai mare decât mine cu 15 ani. Eu m-am născut la Princeton, Missouri, la 1 mai 1852. Tatăl tău s-a născut în 1837 la Troy Grove, Illinois. Nu mi-a spus niciodată în care lună.

La mai puțin de un an de la uciderea lui, în aprilie 1877, la Deadwood a fost înființat un birou poștal. Până atunci, trebuia să mă deplasez și să contactez personal expedițiile care soseau în Balck Hills pentru a avea noi vești de la tine, prin tăticul tău Jim. Ah, am atât de multe să îți spun, draga mea, dar mă simt incapabilă să leg corect ideile….

Mă pot deplasa liberă și liniștită în taberele indienilor Sioux și Cheyenne, unde un om obișnuit nu s-ar duce, fiind în pericol de a fi ucis. De altfel, ei [adică locuitorii albi – n.n.] mă consideră complet zăludă pentru ceea ce fac, eu însă mă duc acolo fără nici cea mai mică îngrijorare pentru viața mea. Toată lumea îmi spune Calamity Jane. Cei care mi-au spus pentru prima oară așa au fost tatăl tău și căpitanul Eagan. Pe amândoi i-am salvat de altfel de la moarte. Tatăl tău mi-a dat această poreclă în noaptea când am venit la el, la cabană, pentru a-l avertiza că bandiții urmăreau să îl omoare.

Tatăl tău și cu mine ne-am întâlnit prima oară lângă Laramie, în Wyoming. Zilele petrecute alături de tatăl tău au fost de altfel cele mai fericite din viața mea, măi Janey. În rătăcirile mele fără nici un țel, mi-a fost dat să-l întâlnesc. Porecla de „Wild Bill” („Sălbaticul Bill”) a primit-o la Rock Creek („Pârâul stâncii”), Kansas, unde a ucis în legitimă apărare o bandă de ucigași. Această faptă de arme i-a adus faima și reputația de cel mai bun trăgător cu ambele mâini. Cei cu care se lupta erau mereu cu mult mai mulți decât el, poate o jumătate de duzină sau chiar și mai mulți.

Acesta era tatăl tău, dragă Janey, iar numele său va dăinui atâta timp cât soarele va străluci. Pe măsură ce anii se vor scurge în viețile oamenilor, lumea va continua să își amintească de tatăl tău. El nu iubea prea mult Deadwood, însă iubea animația de aici. Nici mie nu mi-a plăcut, dar am ales să stau aici pentru a fi împreună cu Bill Hickok.

În ochii tuturor, am trecut drept asociata sa, Jack of Diamonds-ul său. Cele două ace de aur în formă de potcoavă îi aparțin bunicii tale, Ann Hickok. Din câte îmi spunea tatăl tău, tu îi semeni tare mult.

La revedere, pentru moment

Mama ta dintotdeauna,

Jane Hickok

***

Billings, 30 mai (1882 – n.n.)

Dragă Janey,

…Sper că te vei gândi uneori la mine și la lucrurile pe care ți le-am spus, pentru ca să poți să ți-i amintești mai bine pe femeia despre care tăticul tău Jim ți-a spus că se numește Jane și pe bărbatul despre care ți-am vorbit, și pe care îl numeam cu toții Wild Bill Hickok, iar tu ai zis: „Oh, ce nume caraghios”, iar atunci când eu ți-am arătat fotografia lui tu iarăși ai spus: „Nu este la fel de frumos ca și tăticul meu Jim”.

Nu există nimic mai minunat pe lumea aceasta decât credința unui copil în cineva care îl iubește. Când țiai spus rugăciunea în fața mea, în acea seară, ai adăugat: „Dumnezeu să îi binecuvânteze pe Jane Hickok și pe acel om care a fost ucis pe la spate. Binecuvântează- l Doamne, pentru că Jane l-a iubit!” M-am întrebat atunci de unde ai știut tu că l-am iubit.

Noapte bună, fetița mea, și Dumnezeu să te păzească de toate relele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...